Korsetter

Korsetten Historia om detta omtalade plagg

Det första korsettliknande plagg kan man datera till ca: 1500 f.Kr det är ett livstycke som bärs av den s.k. Ormgudinnan från Knossos-palatset men dessa tidiga formande plaggen har mycket lite gemensamt med dagens korsetter, de första ”riktiga” korsetterna dyker upp i Italien och Spanien i början av 1500-talet (e.Kr) och bärs med respekt av aristokratin, och allt som överklassen anammade fick givetvis hög status.

Korsetten utvecklades och det syddes in valben och horn för att öka styvheten, den sena 1500-tals korsetten som bars av kvinnor tillhörande samhällets allra översta skikt kunde vara snörd fram eller bak (även kallad öppen eller stängd korsett)  de var ofta vackert dekorerade med broderier och silvertrådar och utförd i satin eller sammet.
Men det är egentligen under 1800-talets första hälft som korsetter gör sitt stora genombrott som klädesplagg, anledningen är tekniska framsteg som görs med elastiska, gummibaserade fibrer samt upptäkten av andra konstfibrer vilket resulterar i att korsetterna blir smidiga att bära.

Hyskor framtill på korsetterna gjorde att de blev mycket lättare att ta av och på, löstagbara snörskenor stål och valbensskenor gjorde också att korsetten kunde tvättas.

När Isaac Merrit Singer uppfann symaskinen 1851 kunde man börja att masstillverka korsetter och underkläder.
De finaste korsetterna tillverkades av siden, taft eller bomull och de mönsterstickades med silke samt de kantades med spets. Stålskenor eller valben gav stöttning på höjden inlägg av resår vid höft och bröst gav den flexilibitet som behövdes.

1890-1913 “La Belle Epoque” var det mycket populärt med en riktig timglasmidja Tight lacing och då hjäpte korsetter hålla kontroll på kroppens former.

Den idag älsta tillverkaren av korsetter finns i England och företaget heter Vollers corsets och de tillverkar korsetter av absolut högsta kvalite! Vill man ha korsetter med stålskenor men önskar en billigare variant kan man gärna välja Burleska de har mycket bra korsetter trots ett relativt lågt pris!

Under 1900-talets andra hälft har korsetten ofta ersatts med lättare underkläder som korselett och bustier.
Korsetter har kommit tillbaks nu på 2000-talet för att stanna ett riktigt uppsving för korsetter blev det i samband med filmen Moulin Rouge. Korsetter är vanliga plagg inom Goth fetisch och BDSM.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)