Funktion och estetik

Korsetter har varit en del av mode och klädvärlden i alla år. De tidigaste fynden som gjorts vilka indikerar att korsetter använts, är från Knossospalatset omkring 1500 f.Kr. Sedan dess har en hel del hänt med korsetten och dess funktion och utseende är någonting som påverkats genom åren. De tidiga versionerna hade skenor av järn vilka satt i ett styvt stycke läder. Med all sannolikhet var dessa korsetter inte bara obekväma utan också tunga att bära. Något senare började man använda skelett från val för att staga upp kroppen och bidra till den timglasform man eftersträvade. I vissa modeller användes också trä som material för att nå rätt styvhet i plagget.

Moderna korsetter

De korsetter som finns att köpa idag är på många sätt långt ifrån de tidigare modellerna även om dess funktion och grundtanke är samma som för många år sedan. Det handlar om att forma kroppen och att få rätt siluett. Detta kan man göra genom att snöra åt och lyfta upp. Allt utifrån vilka behov och önskemål man kan tänkas ha.

 

Vissa av de korsetter man kan hitta i butiker för de sexiga underkläderna är inte till för att hålla in och lyfta upp. Dess funktion är istället helt och hållet en fråga om estetik och att klä sig i någonting snyggt och sexigt. Skall man vara strikt är det inte korsetter även om detta är vad man kallar dom. Istället skulle man nog kunna säga att det är fråga om korsett-liv, bustier eller liknande. Dessa är av elastiskt tyg och bör mer ses som en topp. Dock använder man, för enkelhets skull, namnet korsett för alla plagg som liknar dessa.

Material

Om man skall inhandla en korsett finns det en uppsjö olika material man kan välja bland. Det är inte längre vanligt att använda sig av läderkorsetter även om det går att hitta för den som är intresserad. I större utsträckning använder man sig av syntetmaterial eller av tyg. Den snörning som tidigare var nödvändig för att man skulle kunna dra in kroppen tillräckligt, är inte heller så vanligt idag. Om det finns är det i första hand fråga om att man vill ha någonting som är snyggt att titta på och ofta ingår det en stringtrosa.

11 dec 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)